דלג לתוכן הראשי
EN

התקופה הצלבנית

המלך בלדווין הראשון כבש את קיסריה בשנת 1101 והכניס אותה לתקופה הצלבנית. לאחר שצלאח א-דין המוסלמי פגע קשות בעיר, ביצר אותה מחדש המלך לואי התשיעי, ששהה בארץ ישראל בשנים 1250­-1254. לואי התשיעי ניצל את החומות המוסלמיות והצלבניות שקדמו לו, הוסיף את החלקלקה הגדולה (חלקלקה – מישור משופע שיורד מהחומה לחפיר ומקשה על האויב את הגישה לחומה) והותיר אחריו את החומות המרשימות המקבלות את פני הבאים לקיסריה. במאה ה-13 נכבשה על ידי הממלוכים ובראשם הסולטאן בייברס, וחרבה יחד עם שאר ערי החוף בישראל.

שרידים צלבניים טיילת החומות הצלבניות

עבודות הביצורים המרשימות בקיסריה הצלבנית הן מעבודות הביצורים המפוארות ביותר מתקופה זו שנעשו בארץ ישראל. מלאכת מחשבת זו, שהקיפה שטח של כ- 120 דונם, נעשתה ע”י המלך לואי התשיעי (המכונה “הקדוש” ) בשנת 1251. על החומה המרשימה הגנו 15 מגדלים ובהם אשנבי קשתים, 3 שערים וחפיר שמנעו מהאויב להתקרב.

מסלול טיילת החומות מתחיל בשער דרום העיר הצלבנית ממנו ניתן לסייר לאורך של כ- 1500 מטרים של מערכת ביצורים מרתקת. במגדל השמירה הצופה כיום אל האזור הדרומי של האתר  הונגשה לקהל תצפית אל “רובע השעשועים” הרומי העתיק הכולל את: התיאטרון, ההיפודרום, בית המרחץ וארמון השונית. בהמשך ברום החומה ולצידה, דרך שער הכניסה המזרחי מבנה בעל קומה עליונה המוקפת אשנבי ירי, ועד שער הכניסה הצפוני.

השער המזרחי נבנה בזמן שהותו של לואי ה-9 בקיסריה, כחלק ממערך הביצורים של העיר. הקמרונות הצולבים הנושאים את גג השער מאפיינים את המעבר שהתרחש בימיו מהסגנון הרומנסקי לגותי.

השער שוחזר עוד בשנות ה-60 מאבניו המקוריות. בנוי בצורת האות ר’ – מבנה המקנה למגיניו יתרונות ובהם חסימת שדה הראייה של האויב ובלימה נוחה יותר של סוסים מתפרצים. לפני השער היה גשר עץ, שמחציתו בנויה ומחציתו ניתנת להרמה. במקרה של איום ביטחוני אפשר היה לשרוף את הגשר ולמנוע את מעבר האויב.