דלג לתוכן הראשי
EN

סיפור ההיסטוריה

העיר הוקמה לראשונה כמעגן פיניקי קטן. המקום נקרא “מגדל שרשון” (סטרטון), כנראה משינוי שמו של האל הצידוני אשתורת. בשנת 90 לפנה”ס, נכבש היישוב על ידי אלכסנדר הקטן וסופח לממלכת החשמונאים.
בשנת 31 לפנה”ס, לאחר שניצח בקרב אקטיום, נתן הקיסר הרומי אוגוסטוס את היישוב, יחד עם כל חופה של ארץ ישראל, במתנה להורדוס.

בין השנים 22-10 לפנה”ס הקים הורדוס במקום נמל אדיר מימדים כמענה תפעולי, לוגיסטי וכלכלי בין עכו לדור. בבניית הנמל נעשה שימוש בטכניקות מוכרות של יציקת אפר וולקני מלח ומים (בטון) לתוך תבניות של עץ שהושקעו בקרקעית הים. בנוסף לבניית הנמל, הקים הורדוס את קיסריה, עיר מתוכננת בקפידה על פי עקרונות אדריכליים רומים מקובלים באותה תקופה. הוא קרא את העיר על שם מיטיבו הקיסר אוגוסטוס ומילא אותה במקדשים, מבני ציבור מפוארים ומתקני שעשועים ברוח התרבות הרומית: תיאטרון, היפודרום,נימפאון ועוד.

לאחר מותו של הורדוס הפכה קיסריה למקום מושבם של נציבי יהודה הרומיים ולבירת פרובינקית יהודה. האוכלוסייה בעיר הייתה מעורבת, ואורח החיים היה נוכרי לגמרי. תושביה היהודים של העיר סבלו לעתים קרובות מהתנכלויות ושררה מתיחות מתמדת בין היהודים לשכניהם הנוכרים. בתקופה זו התרחבה העיר והתפשטה מזרחה, ונבנו בה מבני ציבור מגוונים. בעיר גם נבנו מחסני תבואה גדולים – מדרום לארמון הורדוס הוקמו וילות של אנשים בעלי קרקעות באזור השרון ובסמוך נבנו המחסנים של בעלי הוילות. בנוסף, התגלו במקום גם אסמי תבואה תת-קרקעיים. בשנת 66, אירועים שהתרחשו סמוך לבית הכנסת של קיסריה גרמו למהומות דמים בין יהודים לנוכרים, והובילו לתחילתו של המרד הגדול. בימי מרד בר-כוכבא, בסיס האספקה הראשי של הצבא הרומי היה בקיסריה. בעיר הוצאו להורג כמה מהרוגי המלכות, ביניהם רבי עקיבא.

למידע נוסף אודות השרידים הארכיאולוגיים בעיר >>

בתקופה הביזנטית היתה קיסריה מרכז נוצרי חשוב, בה חיו חלק מאבות הכנסיה. לקיסריה מעמד חשוב בעיני הנוצרים. על פי המסורת הנוצרית בקיסריה התנצר עובד האלילים הראשון, קורנליוס.
במאה ה-7 נכבשה קיסריה, כמו כל ארץ ישראל, ע”י המוסלמים. מאוחר יותר, בין המאות ה-10 ל-12 שלטו בה לסירוגין הצלבנים וצלאח א-דין. במאה ה-13 נכבשה העיר על ידי הממלוכים, ונהרסה כמו כל ערי החוף בארץ. הישוב הוקם שוב בסוף המאה ה-19 ע”י קבוצת טמפלרים גרמניים שניסו להתיישב במקום במסווה של חפירות ארכיאולוגיות. בשנת 1882 הקימו במקום בוסנים מוסלמים את היישוב קיסריה. הכפר נכבש במלחמת העצמאות ותושביו עזבו את המקום.